Sari la conținut

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj (CCAJS) a inițiat un parteneriat cu Școala Doctorală de Științe Umaniste (director: prof.univ.dr. George Achim), respectiv cu Centrul de Studii Imagologice și de Cercetare a Imaginarului Literar și Social, din cadrul Facultății de Litere a Universității Tehnice Cluj-Napoca/Centrul Universitar Nord din Baia Mare, pentru efectuarea unui stagiu de cercetare științifică a comunității slovace din județele Sălaj și Bihor.

Parteneriatul științific sus-amintit a fost sprijinit consistent de Primăria comunei Plopiș și de Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, filiala zonală Bihor-Sălaj-Satu Mare, și a constat în organizarea unei tabere de cercetare, în perioada 21-31 iulie 2021,  pentru o serie de doctoranzi ai Școlii Doctorale UTCN – domeniul Științe Umaniste, cu preocupări în domeniul imagologiei, imaginarului social și memoriei colective.

Demersul științific a avut ca obiect studierea și cercetarea, din perspectiva istoriei orale și a istoriei mentalităților, a culturii tradițiilor și istoriei comunității slovace din arealul menționat, precum și diferite aspecte ținând de sincretismul cultural al zonei și de relațiile culturale interetnice. Rezultatele cercetării vor face obiectul unui volum care va apărea cu sprijinul CCAJS.

Investigațiile și cercetările de teren desfășurate în cele 10 zile de cercetare au fost deosebit de temeinice, cu rezultate științifice notabile, adesea spectaculoase. În același timp, acțiunea a oferit comunitățiii slovace din zonă,  prin istorisiri și recurs la propria memorie culturală, prilejul unui excurs înspre identitatea sa istorică și culturală profundă.

Sursa: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comuna Plopiș
Prezentare generală a confidențialității

Stimate utilizator

Ne luăm angajamentul să îţi păstrăm datele cu caracter personal în condiţii de siguranţă şi securitate.

”Datele personale” reprezintă informațiile care te identifică pe tine ca individ.

Așadar ai următoarele drepturi:

– Dreptul la o cerere pentru a afla ce date personale ale tale sunt stocate.

– Dreptul de a impiedica procesarea datelor personale.

– Dreptul de a rectifica, sterge sau restrictiona procesarea datelor personale pe care noi le detinem.

– Dreptul de a preveni procesarea datelor pentru activitati de marketing direct.

– Dreptul legat de decizii bazate pe automatizari – de exemplu, ca individ ai dreptul de a obiecta cu privire la decizii automatizate, in care nu au fost implicate rationamente facute direct de un om.

– Dreptul de a primi datele personale proprii sau de a cere ca datele sa fie transmise catre o alta entitate (care are drept de portabilitate a datelor).